İstanbul, 4 Ocak 2022 – Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bugün yapılan bir açıklama ile, Türkiye’de bir mahkemenin kısa süre önce dört gazeteci ve bir medya çalışanına, cumhurbaşkanının damadının 2016 yılında sızdırılan e-postalarının haberleştirilmesinden dolayı infazı ertelenmiş hapis cezaları vermesini kınadı.
İlgili haberlere göre, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı ve dönemin Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın e-postalarının kendini Redhack olarak tanıtan bir grup tarafından 2016 yılında sızdırılmasının çalıştıkları medya kurumlarınca haberleştirmesinden dolayı beş sanığı 31 Aralık 2021 günü suçlu buldu.
Bu haberlere göre, kapatılan Dihaber ajansının eski Haber Müdürü Ömer Çelik, eski Dihaber Muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk haber sitesi Yazı İşleri Müdürü Eray Saygın, Diken haber sitesi eski editörü Tunca Öğreten ve BirGün gazetesi Muhasebe Müdürü Mahir Kanaat’e mahkeme tarafından 20’şer ay hapis cezası verildi ancak cezaların infazları ertelendi.
Öğreten’in CPJ için mesajlaşma uygulaması üzerinden teyit ettiğine göre, sanıklar kararı temyiz edecekler.
CPJ’in New York’ta bulunan Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza Said: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadının e-postalarını haberleştiren gazetecilere karşı Türkiyeli yetkililerin yıllardır sürdürdüğü bu kampanya ülkenin adalet sisteminin ne kadar politize olduğunu gösteriyor” dedi ve ekledi: “Yetkililer basının kamu yararı olan haberleri hapsedilme ve adli taciz korkusu olmaksızın özgürce işlemelerine izin vermeliler.”
Aynı haberlere göre sanıklar terör propagandası suçlamasından beraat ettiler. Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Müdürü Derya Okatan propaganda ve kanunsuz olarak veri elde etme suçlamalarının her ikisinden de beraat etti.
CPJ’in kayıtlara geçirdiği üzere, e-posta sızıntısının ardından Aralık 2016’da altı sanık da gözaltına alınmış; Okatan, Saygın ve Yoksu Ocak 2017’ye dek gözaltında kalmışlar; tutuklananlardan Çelik Ekim 2017’de, Öğreten ve Kanaat ise Aralık 2017’de serbest bırakılmışlardı.
Haberlere göre gazeteciler sosyal medya hesaplarını takip etmek dışında Redhack grubu ile bir ilişkilerinin bulunmadığını söylediler.
CPJ yorum almak için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na e-posta yolladı ancak haber yayına hazırlanırken bir yanıt almamıştı. CPJ Albayrak’a ulaşmak için bir irtibat bilgisi bulamadı.